Breken om te bouwen

meer resultaat met minder inspanning

Breken om te bouwen

november 9, 2023 artikel 0

Wil jij jouw organisatie opbouwen of  wil je hem afbreken? Het zou me ten hoogste verbazen als je voor het tweede kiest. En “niet willen afbreken” kan je juist hinderen om je doelen te bereiken. Want soms kom je er niet onderuit om iets af te breken zodat je verder kan bouwen. En dat voelt heel erg tegenstrijdig.

De afgelopen jaren heb ik me helemaal gespecialiseerd in het doorbreken van stramienen, beperkende overtuigingen en negatieve patronen. Ik ben daarmee een gereedschap geworden voor leiders van vastgelopen teams: het breekijzer.  Daarom heb ik een tijdje geleden als “label van teaminspirator” een aparte website gemaakt: breekijzer.team.

Ik kwam tot dit inzicht toen ik zelf bezig was om in ons nieuwe huis een garagebox om te bouwen naar een werkruimte. Ik had een idee hoe het eruit moest komen te zien, een globaal plan en de materialen al in huis gehaald. Actie en bouwen dus! Ik had er zin in en zag het al helemaal voor me: hier ging ik een fijne werkplek creëren!

Maar…. er zat ook een groot een paneel aan één van de wanden. Daar had vroeger een regelpaneel gemonteerd gezeten en die zat behoorlijk vast. Eerst maar eens bedacht hoe ik “er omheen” kon bouwen. Want dat is wat ik wilde: bouwen! Helaas werkte alles wat ik bedacht niet; ik zou er niet aan ontkomen: breken.. En dan liefst met zo min mogelijk schade. Want alles wat kapot zou gaan leverde extra werk op.

Zo kwam ik op het idee om een breekijzer te gebruiken. Omdat die miste in mijn gereedschapskist (die was natuurlijk geheel gericht op bouwen), haalde ik er één bij de bouwmarkt. Het breekijzer en het paneel op de foto zijn die van mij. Zo kon ik met een minimum aan schade het paneel verwijderen en weer verder bouwen, zie hieronder het resultaat.

Wat ik eruit heb geleerd is dat breken om heel andere vaardigheden en mindset vraagt dan bouwen. En dat het me een hoop tijd en energie had bespaard als ik niet zo “bang” was geweest om een breekijzer te halen, de punt er eens stevig tussen te stoten en lichte schade te accepteren. Uiteindelijk kon ik met beleid en relatief weinig kracht en schade de benodigde ruimte creëren om te bouwen.

Wil jij nu ook bouwen aan je organisatie? En merk je dat er iets vastzit dat doorbroken moet worden: stramienen, negatieve onderstroom, (sluimerende) conflicten, marchanderen, weerstanden of gedoe? Heb je al eea geprobeerd om dit op te lossen of er omheen te werken en denk je wel toe te zijn aan een breekijzer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *