Omgaan met conflicten

meer resultaat met minder inspanning

Omgaan met conflicten

oktober 25, 2023 artikel 0

Waar mensen samenwerken, ontstaan conflicten. Dat is normaal en die conflicten kunnen zelfs heel zinvol zijn. De uitdaging is om het conflict te positief benutten. Wanneer een conflict echter niet goed “gemanaged” wordt, kan deze uitgroeien en veel schade aanrichten.

Wat is een conflict eigenlijk?

Het is goed om je eerst te realiseren wat een conflict eigenlijk is. Vandale zegt hier het volgende over: strijd, verschil van meningZo zie je in teams conflicterende zienswijzen, conflicterende meningen, conflicterende belangen. Er wordt vaak gesproken van conflictmijdend gedrag en dat betekent dat je je eigen mening, zienswijze of belang aan de kant moet zetten.  En daar mis je dan veel kansen mee. Want juist in die verschillen zit de kracht van jouw team. Als je namelijk iets van meerdere kanten bekijkt, vergroot je je inzicht en kan je betere keuzes maken.

Verwaarloosd conflict leidt tot oud zeer

Wanneer je conflicten verwaarloost, kan deze voor grote problemen zorgen. Vaak is het zo dat het om iets kleins gaat en kies je ervoor om er geen punt van te maken. Liever bewaar je de goede sfeer en mijd je het conflict. Maar feitelijk klopt dat niet. Want er is niets veranderd aan jouw verschil in mening. Je mijdt de confrontatie en het conflict blijft onderhuids aanwezig. Het risico is, dat je dit nog een keer doet. En nog een keer. En voordat je het weet, stapel je die kleine dingen op tot iets dat een goede samenwerking in de weg zit.

Johariv-enster

Conflict als bron van groei

Wanneer je echter leert om de conflicten in je voordeel te gebruiken, zal je zien dat je groeit. Het Johari-venster hierboven is een model dat dit mooi weergeeft. De open ruimte – ook wel “de arena‘ genoemd is het kwadrant waar je met elkaar de conflicten uitwerkt; de confrontatie aangaat. Wanneer je in je team voor elkaar om dat structureel te doen, zullen jullie groeien; je wordt een zelflerende organisatie.

Hoe doe je dat dan?

De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in teaminterventies. Ik werk met teams waarin oud zeer leidt tot gedoe en ook wel tot frustraties, verloop, verzuim enz. Ik help ze om dat op te ruimen en (weer) in positieve energie te komen. Ik deel mijn kennis en ervaring op dat vlak graag een keer met je. Dat kan in een persoonlijk gesprek, (in-company) workshop of misschien zelfs een groeitraject of interventie voor je team. Zullen we onze inzichten en zienswijzen eens met elkaar delen?

 

Marc Bekker
Team Inspirator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *