Social navigation & teamwork

Ik ben altijd bezig met verbetering en ontwikkeling en heb een associatief brein. En dat  kan best leuk zijn. Zo legde mijn brein deze week de link tussen de social navigation app “WAZE” en teamwork. Ik zal die met je delen, ook dat is “social”.

 

 

Leechers en seeders
We zijn verwend. Info wordt ons van alle kanten aangedragen en we kunnen het internet gratis leegtrekken. Maar wat dragen we daar zelf aan bij? Als niemand het internet zou voeden met info, konden we het er ook niet “vanaf trekken”.  In systemen waar je bijvoorbeeld films kan up- en downloaden spreken ze van leechers (parasieten) en seeders (zaaiers).
Ik hou ervan om een bijdrage te leveren en word erg blij van initiatieven op dat gebied. Zo gebruik ik tegenwoordig WAZE als navigatie.

 

 

Stilstaand voertuig langs de weg… file..
Als je dan in een file terecht komt, of er staat een vrachtwagen op de vluchtstrook of er is iets anders dat van belang kan zijn…. dan is het toch “sociaal” om het achterop komen verkeer daar even voor te waarschuwen? Dat is dan precies wat je doet. Je deelt jouw waarnemingen met de app en mensen die jouw route gaan rijden, ontvangen die info.

 

 

Teamwork
En dan de associatie in mijn brein. Ik dacht bij mezelf terwijl ik een file meldde: “Waarom doe ik dit eigenlijk?“. Net als dat ik een auto zie met een kapot licht: ik sein dan even. Ik vind dat namelijk heel gewoon en fijn. IK zou het ook fijn vinden als iemand anders dat ook doet wanneer mijn licht kapot is. Dan weet ik dat en kan ik de lamp vervangen. Het geven van de tip is het meest wezenlijke element in verbetering / ontwikkeling: feedback.

Stel dat we samen in een team werken. Wat zou het dan opleveren als  we de info met elkaar delen waar de ander ook wat aan kan hebben? “Natuurlijk is dat handig en fijn” hoor ik je denken. Maar doe je dat ook in de praktijk? Denk je er “bij alles wat je doet” aan om de ander te informeren zodat hij er zijn voordeel mee kan doen?

 

 

Leiderschap
Als ieder teamlid dit zou doen, zouden we een stuk sneller ontwikkelen als team. Maar wat als je een fout hebt gemaakt? Meld je dat dan ook? Of hoop je dat je hem snel genoeg kan herstellen zodat niemand (en vooral je baas) erachter komt.. En dat terwijl we juist van fouten het meest kunnen leren. En van het lef om eens iets “nieuws” uit te proberen; iets waarvan we denken dat het beter werkt, maar dat nog niet zeker weten.

Een dergelijke veilige omgeving zal je als leider actief moeten creëren en onderhouden. Maak dus je team “social”; creëer zowel seeders als leechers en bouw een team dat ontwikkelt.

 

Marc

Geef een reactie